Dieta wegetariańska wiąże się z całkowitym wyeliminowaniem mięsa (w tym ryb) z jadłospisu. Trzeba jednak czymś zastąpić utracone wraz z tymi produktami białko niezbędne do wzrostu, budowy silnych kości i zębów. Dieta wegetariańska stawia na rośliny strączkowe, jajka, sery, mleko i jego przetwory, mąkę z pełnego przemiału (tzw. ciemne pieczywo i ciemne makarony). Duży jest także udział warzyw, owoców, które dostarczają witamin, błonnika i minerałów.
Dieta wegetariańska wymaga pewnych zmian w sposobie komponowania posiłków, które mają na celu zniwelowanie strat jakościowych spowodowanych odstawieniem mięsa i ryb. Wraz z tymi produktami traci się także najlepsze i najłatwiej przyswajalne źródło witaminy B12, cynku, żelaza, kwasu foliowego, dlatego trzeba spożywać inne artykuły, które pomogą uzupełnić niedobory (na początku stosowania tej diety zaleca się także zażywanie suplementów).
Dieta wegetariańska wiąże się także z ograniczeniem spożycia cukru, soli i odstawieniem produktów wysoko przetworzonych, które są mało wartościowe pod względem odżywczym, gdyż poza kaloriami nie dostarczają niczego wartościowego.
Dawniej dieta wegetariańska była uważana za coś dziwnego. Dzisiaj zasady żywienia przeistoczyły się także w filozofię życia (chodzi o poszanowanie zwierząt) oraz biznes. Miłośnicy tego sposobu odżywiania bez trudu znajdą restaurację wegetariańską, w której poczują się jak we własnej kuchni.